Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Το χωριό μας Αρετή Καρατσιώρη και Αναστασία Ντραβάλια

Το χωριό Ματαράγκα είναι χτισμένο 13 χλμ ανατολικά της Καρδίτσας στο κέντρο της πεδιάδας και αποτελεί την έδρα του δήμου Άρνης που περιλαμβάνει επίσης τα χωριά Ερμήτσι, Πύργο Κιερίου και Κυψέλη. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 1800 κάτοικοι.

Το όνομα του χωριού αποδίδεται στο γεγονός ότι αποτελούσε το μάτι (κέντρο) του κάμπου. Οι κάτοικοι της Ματαράγκας ανήκουν ολοκληρωτικά στην καραγκούνικη φυλή, είναι ελληνόφωνοι και θεωρούνται από τους αρχαιότερους κατοίκους στη Θεσσαλία.

Η Ματαράγκα είναι γενικά πολύ εύφορο χωριό με συνολική έκταση καλλιεργήσιμης γης τα 28.500 στρέμματα. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών των εκτάσεων καλύπτεται από καλλιέργειες βαμβακιού, σιταριού, τριφυλλιού, ζαχαρότευτλων και καλαμποκιού. Το έδαφος έχει επιφανειακά και υπόγεια νερά κατάλληλα για άδρευση. Οι κάτοικοι ασχολούνται και με την κτηνοτροφία. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό με βαρείς χειμώνες και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

Η συμβίωση μεταξύ των κατοίκων είναι ειρηνική, εξάλλου οι περισσότεροι συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος. Στο χωριό υπάρχουν δύο ιεροί ναοί, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου καθώς και ένα εξωκκλήσι του Αγίου Ανδρέα. Η Ματαράγκα διαθέτει παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λυκειακές τάξεις. Για τις αθλητικές δραστηριότητες υπάρχει γήπεδο με φυσικό χόρτο καθώς και γήπεδο βόλλει και μπάσκετ.

Το χωριό διαπερνούν δύο κύριες οδικές αρτηρίες. Η παλαιά εθνική οδός Καρδίτσας-Λάρισας και ο δρόμος που διέρχεται μέσα από το κέντρο του χωριού και συνδέει τους Σοφάδες με τον Παλαμά. Το χωριό διαθέτει αρκετά εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων.

Μία φορά το χρόνο οι κάτοικοι συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που τελούνται περί τα τέλη Αυγούστου ενώ στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η νίκη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στη μάχη της Ματαράγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: