Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας και Πολυτεχνείο


Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ο πολίτης στην ιδανική μορφή της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ακριβώς γιατί συμμετέχει ο ίδιος στη διαμόρφωση και εφαρμογή των νόμων, κατά συνέπεια έχει ο ίδιος και την ευθύνη των πράξεων του μέσα στην πολιτεία στην οποία ζει. Με την καθιέρωση της δημοκρατίας στη χώρα μας δόθηκε στον πολίτη η δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά, η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης της προσωπικής του γνώμης, η δυνατότητα βελτίωσης όλων εκείνων των καταστάσεων που δεν τον ικανοποιούσαν και δεν τον βοηθούσαν να πραγματοποιήσει τους στόχους του και τα όνειρά του.

Για να απολαμβάνουμε σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα έχουν γίνει πολλοί αγώνες, πολλοί άνθρωποι θυσιάστηκαν και πίστεψαν στην καλυτέρευση της ζωής τους. Ένας πολύ σημαντικός αγώνας για την παγίωση της δημοκρατίας είναι και αυτός των φοιτητών που έδωσαν τη ζωή τους στις πύλες του Πολυτεχνείου. Στις 17 Νοέμβρη του 1973 οι φοιτητές, αρκετοί μαθητές, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους στο δικτατορικό καθεστώς και με τον τρόπο τους έκαναν την αρχή για να απομακρύνουν τον τύραννο που δεν τους επέτρεπε να ζήσουν σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές.

Εμείς οι μαθητές της Β’ τάξης του Λυκείου της Ματαράγκας δεν μπορούμε παρά να μην εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες γι’ αυτούς τους νέους ανθρώπους, δεν μπορούμε παρά να μην αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτούς, αλλά και ευγνώμονες που χάρη σ’ αυτούς δεν ζούμε κάτω από τον ζυγό ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Θεωρούμε ότι βασική μας υποχρέωση είναι να τιμάμε αυτούς τους αγωνιστές ως ήρωες και να φροντίζουμε και εμείς με τη σειρά μας να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα αγαθά. Η επέτειος και ο εορτασμός του Πολυτεχνείου είναι χρέος μας και συγχρόνως χαρά μας, γιατί με τον τρόπο αυτό και εμείς αναβιώνουμε την τόσο ουσιαστική προσπάθεια των παιδιών του Πολυτεχνείου.

Η πεποίθησή μας είναι ότι η γιορτή του Πολυτεχνείου πρέπει να πραγματοποιείται ουσιαστικά και όχι εθιμοτυπικά, να μας βοηθά να κατανοήσουμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν και να μας δίνει το έναυσμα να γίνουμε κι εμείς συμμέτοχοι στην κοινωνία μας και συνδημιουργοί της μοίρας μας. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» μας δίνει τη ευκαιρία να γνωρίσουμε πιο καλά την έννοια της δημοκρατίας, να δώσουμε λίγη περισσότερη προσοχή στον τόπο μας, να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για την επιτυχή άσκηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτό που εμείς θέλουμε να αποφύγουμε είναι η έλλειψη συμμετοχής και η αδιαφορία του πολίτη του 21ου αιώνα για τα κοινά και την πολιτική με την ουσιαστική της έννοια.

Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή στην οποία ο πολίτης ασχολείται με τα δικά του προβλήματα και δε θεωρεί σε καμιά περίπτωση δικό του ζήτημα την ενασχόληση με την κοινωνία του τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Εμείς, ως μαθητές, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι, έχοντας ως πρότυπο τους ήρωες του Πολυτεχνείου, να παρακινήσουμε τους άλλους μαθητές και νέους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους στην κοινωνία στην οποία ζουν και να αρχίσουν να συνεισφέρουν σ’ αυτή. Το πρώτο που θα προτείναμε είναι η γνωριμία, η οικείωση με τον τόπο στον οποίο ο καθένας ζει και σε ένα δεύτερο επίπεδο ο εντοπισμός των καλώς και κακώς κειμένων αυτού.

Το σίγουρο είναι ότι συχνά αναρωτιόμαστε και απορούμε για τη δημοκρατία που απολαμβάνουμε, συχνά νιώθουμε απογοητευμένοι και παραγκωνισμένοι, άλλες πάλι φορές είμαστε αμήχανοι και ανήσυχοι για το μέλλον μας. Πολλά είναι εκείνα τα προβλήματα σε εθνικό επίπεδο που μας στενοχωρούν. Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι σίγουρα το ιδανικό, υπάρχουν πολλές ελλείψεις και υποδομές, η χώρα μας αλλά και ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με μια σοβαρή οικονομική κρίση ενώ η ανεργία πλήττει ένα σεβαστό ποσοστό συμπολιτών μας. Συχνά, γινόμαστε μάρτυρες του κοινωνικού αποκλεισμού και του παραγκωνισμού πολλών συνανθρώπων μας και κάποιες φορές αντιλαμβανόμαστε ότι καταπατούνται τα ατομικά δικαιώματα και επικρατεί η κοινωνική αδικία.

Η απαρίθμηση των προβλημάτων δεν είναι ο στόχος μας, σίγουρα θα ευχόμασταν να εξέλιπαν όλα τα παραπάνω. Ίσως αισθανόμασταν περισσότερο ασφαλείς και πιο σίγουροι για το μέλλον μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν όλα τα προβλήματα σε μια κοινωνία να εξαλειφθούν με ένα μαγικό τρόπο. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για όλα όσα γίνονται στον τόπο μας, και για τα θετικά αλλά και για τα αρνητικά. Η ευχή μας και η διαπίστωσή μας είναι να δραστηριοποιηθούμε στον τόπο μας και στην κοινωνία μας, να εκφράζουμε τη γνώμη μας, να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν για να ομορφύνουμε αυτόν τον κόσμο, να διατηρούμε το όραμα υψηλό. Ας το θεωρήσουμε ευθύνη απέναντι σε όλα εκείνα τα παιδιά που πίστεψαν στην αξία της ελευθερίας και δε δίστασαν στιγμή να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτή.

Οι μαθητές της Β Λυκείου Ματαράγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: